MAARTEN1955       FOTO-BLOG
Klik op een foto voor een groter formaat.

Vorige

jaren:

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

Alle fotoblog-reisverslagen



zondag 14 juli 2024

Wandeling door de stad Groningen

Begin mei was ik met mijn partner een dagje in de stad Groningen. Wij maakten daar een stadswandeling, die ons eerst door de binnenstad voerde. Later kwamen we uit bij de Prinsentuin.

Deze binnentuin ligt achter het Prinsenhof, een gebouw uit de 15e eeuw. De tuin werd in 1626 aangelegd. Het ernaast gelegen Prinsenhof was vanaf 1594 de plaatselijke residentie van de Prinsen van Nassau. De tuin bestaat onder andere uit een rozentuin, een kruidentuin en een gedeelte met berceaus (een berceau of loofgang is een pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een soort tunnel ontstaat).

     

     

     

     

In de muur aan de Turfsingel bevindt zich de uit 1731 daterende Zonnewijzerpoort, die in 1953 werd hersteld. De poort ontleent zijn naam aan de zonnewijzer die erboven is aangebracht. Boven de zonnewijzer staat een Latijnse tekst. De woorden Tempus Præteritum Nihil Futurum Incertum. Præsens Instabile. Cave Ne Perdas Hoc Tuum wat vertaald kan worden als De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.

     

Hierna vervolgden wij onze wandeling door het Noorderplantsoen. Dit park ligt op de plaats waar in de 17e eeuw het noordwestelijke deel van de verdedigingswallen van de stad werd gebouwd en is geopend in 1880. Het park heeft een oppervlakte van 20 hectare en wordt gekenmerkt door zijn langgerekte smalle vorm, die de voormalige stadswallen volgt.

     

     

     

     

     

Het laatste deel van onze wandeling voerde langs de Noorderhaven. De Noorderhaven is de laatste vrijhaven van Nederland, wat inhoudt dat schepen er vrij kunnen afmeren zolang er plek is. Voor langdurige woonbootbewoners betekent dit echter dat, na bijvoorbeeld onderhoud van hun woonboot op de werf, het risico bestaat dat ze daarna hun plek kwijt zijn. Vanwege aanhoudende verpaupering besloot de gemeente Groningen in 2010 dat de haven in de toekomst alleen nog zal worden opengesteld voor goed onderhouden historische schepen.

     

     

     

     

donderdag 4 juli 2024

Fuut heeft beet

Een toevalstreffer dat ik net mijn camera paraat had. Deze fuut ving een lekker visje en slokte dat binnen enkele seconden naar binnen. Voor zijn jongen was het visje toch wat te groot...

     
     
     
     
woensdag 12 juni 2024

Voorjaar (?)

Dit voorjaar leek soms meer op herfst, maar gelukkig waren er ook genoeg mooie dagen om van de bloemen in mijn tuin te genieten.
Hieronder wat foto's van de tulpjes (ook bijna uitgebloeid nog mooi), de meidoorn en de wilde hyacint. En last but not least: de plataan met zijn frisgroen ontluikende bladeren in de avondzon (de bladeren die in de herfst weer veel rommel op mijn dak opleveren...).

     

     

     

     

     

     

     

     

dinsdag 4 juni 2024

Begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam (2)

Op begraafplaats De Nieuwe Ooster liggen ook veel bekende Nederlanders begraven. Hieronder foto's van de graven van enkelen van hen.

     
      majoor Bosshardt (Leger des Heils)
      Zij ligt samen met anderen in een
      gezamenlijk graf van het Leger des Heils

     
      dichter E.J. Potgieter

     
      dichter E.J. Potgieter

     
      musicus Wally Tax

     
      musicus Wally Tax

     
      musicus Wally Tax

     
      presentator Jos Brink

     
      presentator Jos Brink

     
      presentator Jos Brink

     
      tekenaar Robert Wout - Opland
      Hij was politieke cartoonist voor onder andere
      de Volkskrant en de Groene Amsterdammer.

     
      tekenaar Robert Wout - Opland

dinsdag 28 mei 2024

Begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam (1)

In februari bracht ik een bezoek aan begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Dat was niet zonder reden, want op deze begraafplaats stond een grote rode beuk. Een imposante boom, die in 1892 (twee jaar vóór de opening van De Nieuwe Ooster) werd geplant.
Helaas bleken de wortels van deze beuk te zijn aangetast met schimmels van de reuzenzwam. Die zwam is parasitair van aard: hij doet zich tegoed aan aan voedingsstoffen uit het hout van zijn gastheer. Die overleeft het meestal dan ook niet.
"Je weet dat die zwam de wortels van bomen opeet. En het vervelende is dat op het moment dat je een zwam bovengronds ziet, je weet dat die schimmel al jarenlang ondergronds aan het werk is. En dat dat de boom minder standvastig maakt. Met alle gevaar van dien. We kunnen het niet riskeren dat de boom opeens omvalt of dat er takken afbreken en op bezoekers vallen", aldus de bomenbeheerder van De Nieuwe Ooster.

Helaas ontkwam ook deze rode beuk niet aan dit trieste lot. Een week na mijn bezoek is hij geveld...

Dat de boom geliefd was bij bezoekers en omwonenden van de begraafplaats blijkt wel uit het feit dat dit de enige boom was met een eigen e-mailadres. In de laatste maanden van zijn bestaan ontving hij ruim 150 afscheids-mailtjes.

     

     

     

     

maandag 20 mei 2024

Gent (4) - Het Citadelpark

Het laatste stukje van onze wandeling door Gent voerde ons door het Citadelpark. Dit stadspark werd aangelegd in 1875 op de plaats waar eerder de Hollandse citadel van Gent stond. Het werd later (in 1913) heraangelegd; er kwamen gebouwen om de wereldtentoonstelling van 1913 te huisvesten. In 1930 veranderde het uitzicht van het park opnieuw, nu in het kader van het eeuwfeest van Belgiës onafhankelijkheid.
Bij de aanleg van het park werd gebruikgemaakt van de bestaande natuurlijke hellingen en restanten van de vroegere citadel. Hier en daar zijn er nog delen van de met veel moeite afgebroken kazematten terug te vinden. 780 bomen, waaronder een aantal zeldzame exemplaren, zijn een bijkomende attractie.

     

     

     

     

     

     

In het park bevinden zich verschillende monumenten en gebouwen. Ook zijn er diverse standbeelden, waaronder dit beeld van Koning Boudewijn (1930-1993).
     

maandag 13 mei 2024

Gent (3) - Het Graffiti-steegje

Tijdens onze wandeling door Gent, liepen wij door de Werregarenstraat, een smal straatje in het centrum van Gent. Deze Werregarenstraat is een gedoogzone voor graffiti. De spuitbusartiesten mogen hier officieel geen pieces en tags wegzetten, maar het wordt wel gedoogd. Als je hier gezien wordt terwijl je de muren aan het bespuiten bent zal je daarom niet bekeurd worden.

De gedoogzone is ontstaan tijdens de Gentse feesten van 1995 als graffiti-project. Toen stond er nog een bescheiden aantal werken op de muren. Tegenwoordig is de straat een kakofonie van kleuren, die continu verandert door het plaatsen van nieuwe graffiti.

     

     

     

     

dinsdag 7 mei 2024

Gent (2) - Stadswandeling door Gent

De dag na onze wandeling door de Gentbrugse Meersen maakten we een stadswandeling in Gent.

We begonnen de wandeling op het Sint-Baafsplein. Links het Belfort van Gent en rechts het Stadstheater Gent (ook wel de Koninklijke Nederlandse Schouwburg).

     

Op deze foto de achterzijde van de Sint-Niklaaskerk.
     

De bekende mooie gevels van de Korenlei, aan de oever van de Leie.
     

Op de Korenmarkt vertoonde deze bellenblazer zijn kunsten.
     

     

Ook in Gent vind je op verschillende plaatsen woonboten. Hier twee voorbeelden.
     

     

donderdag 2 mei 2024

Gent (1) - De Gentbrugse Meersen

Het is mij nog niet echt gelukt om weer wat vaker op dit foto-blog te publiceren. Dat komt deels door tijdgebrek, maar ook omdat ik in de wintermaanden (of beter de afgelopen herfstmaanden) niet veel fotografeer. Hooguit in het voorjaar wat van de bloemen en planten in mijn tuin; wellicht laat ik daar binnenkort nog wat van zien.

Nu ga ik eerst terug naar begin februari, toen ik met mijn partner een paar dagen in Gent was. Op één van die dagen maakten wij een wandeling door de Gentbrugse Meersen.

Gentbrugge is een deelgemeente van de stad Gent, gelegen ten zuidoosten van het centrum in een bocht van de Schelde. De Gentbrugse Meersen is een vrij jong natuurgebied in deze deelgemeente. De naam verwijst naar het verleden van het gebied, een meers (moerasgebied) in een bocht van de Zeeschelde.
Het park- en natuurgebied is ongeveer 240 hectare groot en de aanleg ervan startte begin 2013. Het gebied wordt doorkruisd door vele wandel- en fietspaden.

In 2009 plantten Gentenaartjes geboren in het voorgaande kalenderjaar het eerste geboortebos in de Gentbrugse Meersen. Dit herhaalde zich in de jaren daarna. Goed voor meer dan 12000 bomen en struiken of ongeveer 5 hectare bos. Na 2018 gebeurt dit in andere natuurgebieden rond Gent. Op de website van de Stad Gent kun je daarover lezen:
"Waarom een geboortebos? Bossen zijn plezante plekken om in te spelen. Ze leveren ook gezonde lucht en zijn dus van groot belang in een stad, zeker nu het klimaat opwarmt. Daarnaast staan bomen bij uitstek symbool voor het groeien. Een geboortebos is dan ook een ideaal geboortegeschenk voor nieuwe Gentenaartjes. In het geboortebos maken we zoveel mogelijk gebruik van inheemse bomen en struiken. De aanplant van de geboortebossen dragen ook bij aan onze ambitie om tegen 2024 in Gent 100 hectare extra bos te realiseren."

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

maandag 1 januari 2024

Een nieuw jaar

Ik wens de lezers van mijn foto-blog een voorspoedig 2024 toe! Hopelijk levert dit nieuwe jaar mij weer vele mooie foto-momenten op en lukt het mij (beter dan in 2023) de stroom foto’s in goede banen te leiden, zodat ik ook weer wat vaker op dit foto-blog kan publiceren.

Zoals wel vaker de laatste jaren stond ik weer op een balkon in Utrecht-West te kijken naar het vuurwerk boven de wijk Lombok en verderop in de stad. Het fotograferen van vuurwerk is niet het makkelijkst; de snelle bewegingen en het onverwachte uiteenspatten maken het lastig om het juiste moment te treffen en dan ook nog de belichting en scherpstelling in orde te hebben. Maar ook dit jaar heb ik wel weer wat mooie foto’s kunnen maken.
     

     

     

En soms mislukt er een foto, maar dat kan dan ook wel weer een “kunstzinnige” foto opleveren.
     

     

donderdag 28 december 2023

Vakantie (4) - Begraafplaatsen

Ik heb in deze vakantie ook weer wat kleine begraafplaatsen in de omgeving van de camping bezocht. Een kleine selectie van de foto’s die ik daar heb gemaakt vind je hieronder.

Creysse:

     

     

     

Saint-Germain-et-Mons:

     

     

Saint-Capraise-de-Lalinde:

     

     

     

     

Bannes:

     

     

     

dinsdag 12 december 2023

Vakantie (3) - Klein spul

Tijdens verschillende wandelingen op en rond de camping heb ik ook weer tal van insecten gefotografeerd. Hieronder een selectie.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

zondag 26 november 2023

Vakantie (2) - Wandeling van Bayac naar Bannes

We maakten in onze vakantie een mooie wandeling van Bayac naar Bannes (en terug). De wandeling voerde ons door een mooi bosachtig gebied.

     

     

     

Tijdens de wandeling fotografeerde ik verschillende bloemen, planten en vlinders.
     

     

     

     

     

Het keerpunt bij Bannes lag vlakbij het mooie kasteel van Bannes, dat helaas niet voor bezoek is opengesteld.
     

Ook was daar een kerkje, met een klein kerkhof erbij. Foto’s van dat kerkhof volgen later.
     

     

Tijdens de wandeling kwamen we langs wat oude vervallen bouwwerken, soms wat verder het bos in, maar soms ook vlak langs het pad (zoals degene op onderstaande foto’s). Wat deze bouwval vroeger is geweest werd niet verklaard in de routebeschrijving van de wandeling. Uit een zoektocht op internet maak ik op dat het waarschijnlijk een oude hut is, waar de herders bij slecht weer konden schuilen.
     

     

donderdag 23 november 2023

Vakantie (1) - Stadjes in de Dordogne-streek

In augustus/september was ik weer met mijn partner op vakantie in de Dordogne-streek. De komende periode plaats ik hier alsnog (veel te laat, ik weet het) wat foto’s van die reis.
In de drie weken dat wij daar waren hebben we verschillende stadjes in de omgeving bezocht. De meeste daarvan bezoeken we (bijna) elk jaar, maar toch komen we altijd wel met wat leuke foto’s terug.

Als eerste bezochten we Monpazier, een bastide-stad met een kenmerkend vierkant (markt)plein en een rechthoekig stratenpatroon. Rondom het plein vind je arcades, waaronder de marktkooplui vroeger hun waren konden aanbieden, droog en in de schaduw. Maar ook tegenwoordig kun je onder die arcades verkoeling zoeken, zeker in deze periode van hittegolf.
     

     

In Issigeac komen wij elk jaar wel een keer, vanwege de druk bezochte toeristische markt op zondag. Hier wat andere beelden van het stadje.
     

     

     

Lalinde is prachtig gelegen aan de oever van de Dordogne.
     

Tenslotte wat foto’s van Saint-Avit-Sénieur. Een vorige keer waren we hier om een wandeling in de omgeving te maken, nu hebben we wat langer rondgekeken in het stadje zelf, onder andere bij de oude klooster-ruïne.
     

     

     

woensdag 9 augustus 2023

Italië (5) - Slotconcert

Tot slot van de berichtjes over mijn bezoek aan Trento (Italië) met het reiskoor Utrecht Travel Singers nog een foto van het slotconcert, dat wij aan het eind van de week presenteerden op de prachtige binnenplaats van ons authentieke hotel Villa Bertagnolli (in Mattarello, een voorstad van Trento).
Wij zongen hier samen met twee koren uit de regio, het Italiaans folklore-koor Coro Martinella uit Serrada di Folgaria, en het vrouwenkoor Ensemble vocale femminile Giardino delle Arti. Elk koor deed een eigen concert; op het eind zongen de drie koren gezamenlijk nog enkele liederen, waaronder het beroemde "Va, pensiero", in Nederland beter bekend als het lied van het Slavenkoor, uit de opera Nabucco van Giuseppe Verdi. Tijdens dit lied heb ik mijn ene hobby zingen even opzij gezet voor mijn andere hobby fotograferen, waardoor ik onderstaande sfeerfoto heb kunnen maken.

     

maandag 7 augustus 2023

Italië (4) - Begraafplaatsen

Uiteraard heb ik tijdens mijn verblijf in Italië ook wat begraafplaatsen bezocht.

Eerst twee foto's van de grote begraafplaats in Trento:
     

     

Later in de week bezocht ik het stadje Molveno, waar ik deze kleine begraafplaats naast de plaatselijke kerk bezocht:
     

     

zaterdag 5 augustus 2023

Italië (3) - Beeldenpark Arte Sella

Halverwege de week in Trento brachten wij een bezoek aan het beeldenpark Arte Sella, een internationale openlucht-tentoonstelling van hedendaagse kunst, waar unieke kunstwerken zijn gerealiseerd met natuurlijke materialen (zoals stenen, bladeren, takken en stammen) en gerecyclede producten. Hieronder een beeld van enkele van deze kunstwerken.

     

     

     

Deze “platen met gaten” geven een bijzonder effect als je door de gaten heen naar de andere kant kijkt.
     

     

     
     Foto van Maarten, gemaakt door Joke

Onderstaand kunstwerk is gemaakt van gerecyclede tl-lampen.
     

     

woensdag 2 augustus 2023

Italië (2) - Beelden van Trento

Tijdens deze week in Trento bezochten wij enkele keren het centrum van de stad. Op de eerste foto het centrale plein (Piazza del Duomo di Trento, kortweg het Domplein). Rechts op de foto (in de verte) de Fontein van Neptunus, met daarachter een van de historische gebouwen in het centrum, die zijn versierd met prachtige fresco's uit de renaissance.

     

     

     

Op deze foto nogmaals de Fontein van Neptunus, met op de achtergrond in het midden het Palazzo Pretorio, waarin het bisschoppelijk museum is gehuisvest, en rechts de Basilica paleocristiana di San Vigilio (de Vroeg-christelijke basiliek van San Vigilio).
     

     

Tenslotte nog enkele foto's van het interieur van deze basiliek.
     

     

     

     

     

maandag 31 juli 2023

Italië (1) - De treinreis door Oostenrijk

Ik heb mijn foto-blog schromelijk verwaarloosd de laatste maanden. Te druk geweest met het verwerken van de begraafplaats-foto's die ik de laatste maanden heb gemaakt, en nieuwe uitstapjes gemaakt naar Keulen en Bonn om... inderdaad, nog meer begraafplaatsen te fotograferen. Deze foto's verschijnen binnenkort op mijn website (zie het onderdeel Begraafplaats-foto's elders op mijn site).

Hierdoor heb ik nog geen verslag gedaan van de reis die ik begin mei maakte met het reiskoor Utrecht Travel Singers. De reis bracht ons naar de stad Trento in Noord-Italië. De koorleden gingen op verschillende manieren daarheen; sommigen gingen met de auto en plakten er nog een paar dagen vakantie aan vast; enkelen zijn zelfs gaan fietsen. Zelf ging ik met wat andere koorleden met de trein. De heenreis met de nachttrein tot München, waarna we overdag door Oostenrijk reden. De terugreis deden we geheel overdag.
Tijdens deze treinreis heb ik wat landschappen gefotografeerd vanuit de trein.

     

     

     

     

     

     

dinsdag 11 april 2023

Noorderpark en Ruigenhoek

Het is een tijdje stil geweest op mijn foto-blog. De wintermaanden zijn vaak niet de maanden waarin ik veel foto's maak; bovendien ben ik druk bezig geweest om de foto's te verwerken van alle begraafplaatsen die ik afgelopen jaar heb bezocht. Het onderdeel Begraafplaats-foto's op mijn website is dan ook flink uitgebreid.

Nu het voorjaar weer voorzichtig begint te komen, wordt het tijd om weer op pad te gaan. Door rugpijn lukt het momenteel niet om lange wandelingen te maken, maar fietsen gaat wel goed. Vandaag heb ik met mijn partner Joke een fietstocht gemaakt door het Noorderpark en Recreatiegebied Ruigenhoek, aan de noordkant van de stad Utrecht. Hieronder wat foto's die ik hierbij heb gemaakt.

Het Noorderpark:
     

     

     

Langs de Kooijdijk in Westbroek:
     

Twee ganzen vliegen over:
     

Een kievit gevangen:
     

Twee paar paardenogen kijken mij aan:
     

Bij Fort Ruigenhoek:
     

     

     

donderdag 26 januari 2023

Erebegraafplaats (Ehrenfriedhof) in Aken

Eind vorig jaar bezocht ik het Ehrenfriedhof, in het zuiden van de stad Aken in Duitsland. Het 8 ha grote Ehrenfriedhof maakt deel uit van het grotere (30 ha) Waldfriedhof.

In de jaren 1831/32 en later waren er verschillende cholera-epidemieën in het gebied van de stad Aken en de toen onafhankelijke stad Burtscheid. Daarbij vielen talloze doden, waarvoor in 1832 buiten Burtscheid in het naburige stadsbos een begraafplaats werd aangelegd, die om die reden aanvankelijk de cholera-begraafplaats werd genoemd. Nadat later in de stad Aken zelf andere begraafplaatsen werden aangelegd, werd de cholera-begraafplaats aanvankelijk niet meer gebruikt, nadat de epidemieën waren bedaard.

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zocht de stad Aken naar een manier om de oorlogsslachtoffers op een gepaste manier te begraven. Hiertoe werd het gebied van de voormalige cholerabegraafplaats omgevormd tot een erebegraafplaats, exclusief voor slachtoffers van oorlog en tirannie. Al in 1914 vonden de eerste begrafenissen plaats.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest de stad Aken de begraafplaats uitbreiden en nieuwe begraafplaatsen voor de eerste doden aanleggen. Op deze grootste oorlogsbegraafplaats in Aken rusten tegenwoordig ruim 5.000 oorlogsslachtoffers uit 16 landen.

Ook na de oorlog kwamen er via herbegrafenissen nog andere overledenen bij, die eerder elders waren begraven. De laatste grote herbegrafenis vond plaats in 1961 met 104 oorlogsdoden.

Bron: Wikipedia

Op een eerst nevelige, maar later zonnige dag in oktober maakte ik veel foto’s, waarvan je hieronder een selectie ziet.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

maandag 2 januari 2023

Nieuwjaar

Ik wens alle bezoekers van mijn foto-blog een voorspoedig 2023 toe. Ik hoop u ook dit jaar weer een en ander van mijn fotowerk te kunnen laten zien!

Op onderstaande foto’s de blauw-verlichte minaretten van de ULU-moskee in de Utrechtse wijk Lombok, gehuld in de gloed van het vuurwerk.

     

     




Voorgaande berichten